Sevgili Okurum,

Blog/Bülten projeme hoş geldin. 🌠 Her hafta; çarşamba ve cumartesi yazılar yayınlamaya çalışacağım. Bu yazıları ilk olarak ekibime bir şeyler katmak üzerine düşünmüştüm ama sonra neden herkese bir şeyler katmaya çalışmıyorum ki diye proje haline getirmeye karar verdim. Proje haline getirdiğim fikirleri yıllarca devam ettirebiliyorum bu açıdan uzun süre birlikte olabileceğimizi düşünüyorum. Sizlere bir şeyler katmaya çalışacağım. Okuduğunuz her yazıda bunu fark etmeniz için elimden geleni yapmaya çalışacağım.

Her Fikir Proje Haline Getirilebilir mi?

Bunun üzerine uzun süre düşünmüş ve çalışmış bir kişi olarak tek kelimeyle cevabım, evet! Her fikir bir proje haline getirilebilir. Hatta ve hatta her proje ile para kazanmak da mümkündür. Son zamanlarda düşündüğüm bir konu daha var. Yaptığım projeler “Aptalca Basit Olsun” diye çalışıyorum. Bugün, hemen şimdi gerçekleştirebileceğiniz bir fikriniz varsa mutlaka gerçekleştirmek için ilk adımı atın.

Fikri, Proje Haline Getirirken Hangi Adımları Uygulamalıyız?

Fikirler çok değerlidir ve hayata geçirmediğiniz fikirleri herkese anlatmamanızı da önerebilirim. (Çünkü fikirler patentlenemez.) Gerçi anlatsanız da çok bir şey değişmez gibi de geliyor çünkü eyleme geçirmek; bir fikir bulmaktan çok daha zordur. Günümüzde fikir bulmak da kolaylaştı, bir fikri eyleme geçirmek de kolaylaştı. Evet, yapay zeka sayesinde. Yapay zeka sayesinde fikirler üretebiliyor, bir fikri geliştirebiliyor, fikri uygulamaya dökmek için yardım alabiliyoruz. Geçen aylarda bu konuyu düşünürken aklıma bir meslek tanımı yapmak geldi. İleride yapay zekanın çok daha gelişeceğini düşünürsek -fikri yapay zeka verdi, projeyi yapay zeka ile geliştirdik, hatta uygulamasını da yapay zeka yaptı- peki biz bu durumda ne oluyoruz? Bunun için bir süre düşündüm ve İngilizce bir kelime buldum. Implementer. Yani uygulayıcı demek. Bir süre sonra bizler uygulayıcı olarak görev alacağımızı düşünüyorum. Biz yapay zekayı asistan olarak kullanırken roller değişip yapay zekanın bir asistanı olursak şaşırmayacağım. Şimdi tekrar konumuza dönmek istiyorum. Adım adım yazmaya çalışacağım.

Adım 1: Fikrinizi Yazın

Fikrinizi yazmadığınız sürece somut hale getiremeyeceksiniz. Bu yüzden fikrinizi yazmak ilk adım olacaktır. Fikrimi nereye yazmalıyım derseniz? Ben üniversite 1. sınıfta fikirlerimi yazdığım bir defter vardı orada tutuyordum. Ancak şimdi o defterin nerede olduğunu bile bilmiyorum. O yüzden dijital araçlar kullanmaya başladım. İlk olarak Evernote ile yazılar yazmaya başladım. Şimdi ise Notion’da tüm projelerimi yazıyorum ve size de şiddetle tavsiye ederim. 2019’dan beri günlük tutuyorum. 4 yıl oldu ve hayatım boyunca sürekli olarak devam ettirmeyi de umuyorum. Yazmak her anlamda insanı çok geliştiren bir eylem. Peki ne yazmalıyız? Düşündüğünüz her şeyi yazabilirsiniz. Düşünmüyorsanız da düşünmediğinizi yazabilirsiniz. Ben buna Anlık diyorum. Günlük tuttuğumu söylesem de aslında Anlık tutuyorum. O an ne düşünürsem, aklımdan ne geçerse hepsini yazmayı çok seviyorum. Şu an tam olarak da bunu yapıyorum. Anlık düşüncelerimi sizlere aktarıyorum. Yazacak bir şey bulamadığımda: “Hiçbir şey düşünmüyorum. Kendimi iyi/kötü hissediyorum. Neden böyle hissediyorum? Beni böyle hissettiren şey ne?” gibi yazıya başlamak bile ilk adım olmuş oluyor ve yazmaya devam etmemi sağlıyor. Üniversite yıllarımda fikirleri olup bana anlatmaya çalışan pek çok kişiyle karşılaşıyordum. Benim böyle bir fikrim var nasıl gerçekleştirebilirim gibi konulardı. Ben onlara şunu söylüyordum: fikrini yaz, çiz ve rapor haline getir. Konuşarak daha iyi aktarırım falan gibi cümleler de duyduğum oluyor. Affedersin ama daha fikrini yazamıyorsun bile, bu fikri nasıl gerçekleştireceksin? Ben söyleyeyim, gerçekleştiremeyeceksin. Kısaca; hayalinizi, fikrinizi yazın. Bunu sizden başka kimse yapmayacak. Fikrimi yazdım peki sonra ne yapacağım?

Adım 2: Proje Raporu Haline Getirin

Proje raporu deyince gözünüz çok da korkmasın. 3 kelimeye önem veriyorum. Hedef, amaç, kapsam. Proje ile ilgili hedefinizi yazmak zorundasınız. Projeye hangi hedefle başladınız? Amacınız ne? Nereye varmak istiyorsunuz? Kapsamınız ne? Hangi teknoloji ve araçları kullanmanız gerekiyor. Tüm bunları yazdıktan sonra artık fikrinizi hayata geçirmek için adım atabilirsiniz. Hedefinizi, amacınızı yazmadan sadece düşünerek bir işe başlarsanız hem başarısız olursunuz hem de boşuna zamanınız gideceğine emin olabilirsiniz. Üretmek için yazmaya başlamanız ve her gün bir şeyler karalamaya başlasanız iyi edersiniz.

Adım 3: Projenizi Adımlayın

Bir proje yapmadan önce ben mutlaka Girdi, İşlem, Çıktı yazarım ve elimdeki bilgileri girmeye başlarım. IPO (Input→Process→Output) modeli olarak geçmekte. Bilgisayarın çalışma mantığı da bu şekildedir.

Girdiniz nedir? Örnek olarak blog/bülten projemden bahsedebilirim.

Girdim; yazılar ve görseller olacak. Farkındalık, yaşam, sürdürülebilirlik, girişimcilik, tasarım, sistem, algoritma, para ve dijital pazarlama alanındaki bilgiler olacak. Yazacağım ana temalar da muhtemelen bu konular etrafında dönecektir.

İşlem; yazılar için sistem kurguladım. Bunları Drawio programında diyagramlar oluşturarak çözümledim. Notion’da yazıları hazırlayacağım. Buradan yazıları VS Code’a aktarıp sitemde HTML, CSS ve Hugo ile güncellemeler yapıp yayınlayacağım. Burada işlem aşamasında programlar devreye girmiş oluyor. Bunları kullanmış olacağım.

Çıktı; yazıları sizlerle paylaşacağım. AtahanGokturk.com üzerinde yayınlayacağım. Sosyal medya gönderilerini hazırlayacağım ve bunun üzerine çalışacağım. Çıktım, yazılar olmuş olacak. Sizin yorumlarınız da geri bildirim olmuş olacak ve ona göre düzenlemelerde bulunacağım.

Bu adımları yazdıktan sonraki aşamada uygulamaya geçebiliriz. Yıllar önce hazine avına haritasız çıkılmaz diyordum. Proje yapıyor ve haritanız yok mu? Hemen bir tane harita oluşturmanızı öneririm. Bu harita sizin hangi aşamalardan (vadilerden) geçmeniz gerektiğini ve X noktasına vardığınızda yani hazineye ulaştığınızda ne kazanacağınızı içermelidir.

Adım 4: Uygulamaya Geçin

Dediğim gibi yapabileceğiniz en küçük fikrinizi gerçekleştirmek üzerine çalışınız. Behance üzerinde proje yayınlamak bile bir fikir ve bir proje olabilir. Başta söylediğim gibi her şey bir proje olabilir ve geliştirilebilir. Bu tamamen sizin elinizde. Hemen şimdi bir not sayfası oluşturun ve fikirlerinizi yazmaya başlayın. Bu sizi eyleme geçirmek için ilk adım olacaktır.

Girişim projesi nasıl olmalı şeklinde bir diyagram hazırlamıştım bu diyagramı da inceleyebilirsiniz. Bunu da proje haline getirmeyi düşünüyorum. V1 versiyonunu Kasım 2021’de yapmışım.

Girişim Projesi Nasıl Yapılır? Adımlarıyla.

Adım 5: Fikrinizi Yayımlayın

Uygulamaya döktüğünüz fikri yayınlamak için elinizden geleni yapın. Diyagramda belirttiğim gibi; çıktı aşamasına ulaşıldığı anda uygulama halka arz edilmelidir. Proje yetersiz ama bunu çıkarmak ne kadar mantıklı? Bill Gates’in sunumunda bilgisayarın mavi ekran verdiğini unutmayın. Eksiklerinizle var olursunuz bunları dönüştürecek ve güzele ulaştıracak olan kişi yine sizlersiniz.

Yazı Özeti:

  1. Proje Fikirlerinin Değerlendirilmesi:
    • Her fikir bir projeye dönüştürülebilir.
    • Basit ve hızlı başlanabilir projeler genellikle daha başarılı olabilir.
  2. Fikirleri Proje Haline Getirme Adımları:
    • Fikirlerinizi yazarak somutlaştırın.
    • Proje raporu oluşturun (Hedef, amaç, kapsam).
    • Projenizi adımlara ayırın (Girdi, İşlem, Çıktı).
    • Uygulamaya başlayın, küçük adımlarla ilerleyin.
  3. Dijital Araçlar ve Kaynaklar:
    • Fikirlerinizi dijital araçlarla yönetin ve takip edin.
    • Günlük yazmak ve düşünceleri kaydetmek, yaratıcılığı teşvik edebilir.
  4. Hedef Belirleme ve Amaçlar:
    • Projenizin başlangıcında hedeflerinizi ve amaçlarınızı netleştirin.
  5. İlerleme ve Yayınlama:
    • İlerlemeyi takip etmek için bir harita (plan) kullanın.
    • Projeyi bitirdiğinizde, sonuçları yayınlayın ve eksiklikleri düzeltin.
  6. Üretkenlik ve Motivasyon:
    • Sürekli üretim ve eyleme geçme felsefesi üzerine odaklanın.
    • Üretiminizi hızlıca halka arz edin.

İlk günden başınızı şişirdim. Benden sürekli olarak üretelim kelimesini duyacaksınız. Bir şeyler üretmeyi tüketmekten çok daha fazla severim. Zaten bu projeye başlamamın amaçlarından bir tanesi de sizi harekete geçirip üretmeye teşvik etmek olacaktır.

Sonraki yazıyı 20 Eylül 2023 Çarşamba günü yayınlayacağım. Yorum yaparak beni motive ederseniz çok sevinirim. Hoşça kalın 😊